Redaktørbloggen – Min hemmelige jobb

posted September 14, 2011 by pk

Jeg nevnte den ikke på jobbintervjuet. Jeg fortalte ikke om den til dama før etter at vi hadde flyttet sammen. Jeg har en hemmelig jobb som manager.

Det var VG.no som ga meg gladnyheten i dag. Setningen lyste mot meg. Muligens hørte jeg et englekor som sang «halleluja, halleluja» i bakgrunnen. Kanskje var det bare 20-bussen som raste forbi på utsiden av stuevinduet. Jeg vet ikke. Alle lyder blir vakre når hjernen kobler over i lykkemodus.

«Football Manager 2012 er i salg i butikken allerede om fem uker».

Jeg leste det to ganger, bare for å være helt sikker. Hvorfor? Fordi det er som om en femåring skulle lest denne overskriften i dagens avis:

«Julaften kommer allerede om fem uker».

Forskjellen er at julaften jevnt over likes av alle. Slik er det ikke med Football Manager. For tro det eller ei… Ikke alle tar det seriøst.

Jeg vet at Football Manager er et spill, men det er så forbanna underholdene. Nei, jeg tror på ingen måte at jeg er en Alex Ferguson i det virkelige liv. Det er ikke slik at jeg ser for meg et potensiell karriereskifte der redaktørstillingen forlates til fordel for en jobb som manager i England. Men hjemme i sofakroken med mac-en på fanget er jeg en gud. Jeg tar tak i søppellag og løfter dem opp til toppen av europeisk klubbfotball. Fansen elsker meg og Messi vurderer en overgang fra Barcelona til den nye storheten Leyton Orient. Han vil spille under det taktiske geniet som er Pål Kaalaas.

Men dette tar tid. Jævlig med tid. Og krefter. Football Manager er et spill som aldri tar slutt. Det er alltid noe som kan forbedres. Alltid en utfordring. Alltid en kamp. Alltid en ny taktikk. Alltid en pengekåt kødd av en halvgod tøffel som krever ny, forbedret kontrakt. Alltid en seier. Alltid et tap.

Football Manager er sjakk på høyt nivå.

Football Manager svelger deg hel.

Football Manager er altoppslukende og blir en jobb man tar blodig seriøst.

Den første utgaven av spillet ble sluppet tidlig på 90-tallet, da under navnet Championship Manager. En banal versjon av det man ser i dag, men jeg var hektet fra dag én. Hvis jeg hadde brukt like mange timer på sjakk som jeg har brukt på Football Manager, da ville jeg vært en sjakkspiller i verdensklasse.

Men sjakk er en idrett. Football Manager er et dataspill. Og dataspill… det er ikke noe man snakker høyt om. Spesielt ikke når man ser på det som en jobb. De gangene jeg har forsøkt å overbevise skeptikere om at spillet er mer enn et spill, prater jeg for døve ører.

Det nytter ikke å forklare madammen at en svært utfordrende slutt på sesongen er grunnen til at oppvasken fortsatt ligger urørt. Tro meg, jeg har forsøkt.

Jeg mistenker også at mine kollegaer ikke ville sett spesielt mildt på utsatte redaksjonsmøter fordi redaktøren ikke kom i seng før 04.00 grunnet forberedelser til Champions League.

Så jeg har sett meg nødt til å kutte stillingsprosenten som manager. Sånn med tanke på kollegaer og dama. Det går greit. Sesongen tar bare litt lenger tid.

Og man klarer da å skille mellom spill og virkelighet? For min egen del er svaret ja, men det gjelder ikke for alle. I 2006 skulle fotballklubben Middlesbrough ansette ny manager. En av dem som sendte inn søknad var en 25 år gammel kar med et fantastisk CV. En CV basert på hans uendelige spilltimer med Football Manager.

Les søknaden her. Sjekk også ut det fantastiske svaret fra Middlesbrough, der de begrunner avslaget.

Pål


pk


Webside


Skriv en kommentar